Wryneck

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Pojdi na navigacijo Pojdi v iskanje
Wryneck
Wryneck avtor Pepe Reigada.jpg
Znanstvena klasifikacija
vmesne vrste
Domena:
Kraljestvo:
Podzemlje:
Brez ranga:
Tip:
Podtip:
Infratip:
Superrazred:
Clade:
Clade:
Razred:
Podrazred:
Infraclass:
Clade:
Oddaljenost:
Družina:
Poddružina:
Vertisheykovye (Jynginae Swainson , 1831)
Rod:
Ogled:
Wryneck
Mednarodno znanstveno ime
Jynx torquilla
( Linnaeus , 1758 )
Območje
sliko

     Območje gnezdenja

     Zimovanje
Ohranjenost
Status iucn3.1 LC ru.svg Виды под наименьшей угрозой
Najmanjša skrb
IUCN 3.1 Najmanjša skrb : 22680683

Spinner [1] ali navadni kreten [2] ( latinsko Jynx torquilla ) je ptica iz družine žoln . Majhna ptica z dolgim ​​premičnim vratom je po videzu in obnašanju bolj podobna pticam mimoidočim kot tipičnim žolnam , s katerimi jo združuje predvsem značilna zgradba nog - dva prsta obrnjena nazaj in dva naprej ter dolg lepljiv jezika, pa tudi valovit let znakov.

Ptica selivka, zime v Afriki in južni Aziji. Glavna hrana so mravlje in njihove lutke ter druge majhne žuželke . Ne izkopava gnezda, ampak zaseda zapuščene votline žoln ali iz njih izganja gnezdeče ptice, ki so že začele gnezditi.

Rusko (pa tudi znanstveno latinsko Jynx - dobesedno "twist") ime je bilo dano spinnerju zaradi značilnega vedenja, ki ga dokazuje v stresnih situacijah. Ptica, ki jo je vzela v roke ali presenetila, razpre rep, raztrga perje, obesi krila in s tem pogledom hiti proti kršitelju, pri tem pa vrti po vratu, očeh in daje zvončanje in sikanje [3] [4] . Če roko položite v votlino z vrtljivim vratom, potem to vedenje ustvari iluzijo, da je v njej kača in ne ptica [5] .

Opis

Videz

Ptič, ki ga vzamemo v naročje, se raztegne in vrti po vratu, po katerem je dobil ime

Ptica, ki je zlahka prepoznavna. Približno velikosti srajca ali jastreba : dolžina telesa 17–20 cm, razpon kril 25–30 cm, teža 32–48 g [5] . Moški in samica imata podobno zaščitno barvo perja, ki dobro skriva ptice na ozadju drevesnega lubja. Vrh je pester, sivkasto rjav s temnimi vzdolžnimi črtami, na hrbtu se skoraj zlije v eno veliko mesto. Trebuh je belkast s prečno črtastim vzorcem, kot pri majhnih pernatih plenilcih . Iz kota kljuna skozi oko in naprej po vratu teče izrazita temna črta; druga podobna črta se razteza čez krono in zadnji del glave. Na grlu in prsih je rahlo rumenkast ali oker odtenek. Šarenica je temno rjava, kljun in noge so dolgočasne, rjavkasto-rožnate. Mlade ptice so podobne odraslim, vendar imajo bolj zamegljen vzorec [5] [6] [7] .

Za razliko od žolnov je rep vrtljivega vratu rahlo zaobljen in je sestavljen le iz mehkega repnega perja, zato ne more služiti kot opora na navpičnem deblu drevesa. Zato ptice dobijo hrano, ki sedi na vejah ali s površine zemlje. Kljun je krajši in ostrejši - ptice ne kladijo lesa, ampak tako kot žolne občasno dobijo hrano izpod gnilega lubja.

Dodelite 4-7 podvrst, odlične velikosti, pa tudi odtenke in podrobnosti vzorca perja [8] .

Glas

Jynx Torquilla (33693877994) .jpg

Spomladanska pesem ima v svoji tonaliteti in ritmu veliko skupnega s pesmijo zelenih , sivih in celo črnih žolnov [9] , podobna pa je tudi alarmantnim krikom malih sokolov , a tišja in mirnejša [5] . Gre za niz 12-18 monotonih vlečenih krikov "ti-ti-ti-ti", ki se ponavljajo s hitrostjo do 4-krat na sekundo [7] . Moški kriči, izbere primerno votlino in pokliče samico blizu sebe. Če v enem ali dveh dneh odzivnega klica ni slišati, samček odleti na drugo mesto in začne znova. Ko že od daleč zasliši samca, ga samica pokliče nazaj, dokler se ne srečata obe ptici [9] . Po seznanjanju ptice običajno ne pojejo. Zaskrbljujoč signal je tiha „tech-tech-tech“ ali „pizza-pizza-pizza“ [5] . Ko je vznemirjen v gnezdu, vrtinec oddaja sikajoče zvoke, kot kače , in tako kot oni lahko močno vrti vrat [4] .

Širjenje

Območje

Zaščitna obarvanost omogoča, da se ptica zlije z ozadjem lubja dreves

V Afriki gnezdi v Alžiriji in Tuniziji v ozkem pasu ob obali Sredozemskega morja . V Evraziji živi na velikem ozemlju gozdnega pasu od vzhodnega dela Iberskega polotoka in zahodne Francije do vzhoda do porečja Kolime , južno od pacifiške obale, Sahalina , kurilskih in japonskih otokov in celo južno od osrednje regije Kitajske . V severni Evropi ga trenutno praktično ni na Britanskih otokih , vendar gnezdi na skoraj celotnem ozemlju Skandinavije , razen v gorskih regijah severno od 67. vzporednika. V Rusiji se pojavlja na severu do meje gozda: v evropskem delu do 65 ° S. sh., v zahodni Sibiriji do 66 ° N. sh., v kotlinah Khatanga in Lena do 68 ° N. sh., v dolini Kolime do 69. vzporednika [10] .

V južni Evropi gnezdi južno do Sredozemlja od severovzhodne Španije vzhodno do severne Grčije , pa tudi na otokih Mallorca , Ibiza , Korzika , Sardinija in Sicilija ; občasno se pojavlja na jugu Portugalske . V regiji Volga - na jugu do približno 49 ° S NS. (Regija Volgograd ), v dolini Urala do 50 ° S sh., v Kazahstanu na severu v območju 51. vzporednika, vzhodno do regije Semipalatinsk . V Mongoliji in na Kitajskem , južno do mongolskega Altaja , gora Khangai , province Heilongjiang in severnega dela Korejskega polotoka . Izolirano prebivalstvo južno od glavnega območja v Kašmirju in gorskih regijah osrednje Kitajske - v provincah Gansu , Qinghai in Sichuan [10] .

Do sredine 20. stoletja je v Veliki Britaniji gnezdilo majhno število (do 200-400 parov), od leta 1973 pa so na otoku zabeležili le nekaj opazovanj teh ptic [11] . Poleg tega se je v zadnjih desetletjih populacija ptic znatno zmanjšala v različnih evropskih državah, zlasti v skandinavskih državah, Nemčiji , na Danskem in v Švici [12] [13] [14] . Možni razlogi za močan upad števila se imenujejo sprememba načinov obdelave njiv, podnebne spremembe in zmanjšanje števila mest, primernih za gnezdenje [15] [16] .

Migracije

Vrtec je edina selivska vrsta med pticami žolna, ki živijo v Evropi. Samo predstavniki podvrste mauretanica , ki živijo v severozahodni Afriki, so običajno sedeči. Ptice, ki gnezdijo na otokih Sredozemskega morja in v gorah Srednje Azije, se gibljejo na kratki razdalji (v slednjem primeru se spuščajo v bližnje gorske doline). Ostalo prebivalstvo so oddaljeni migranti. Zimovalna območja evropskih ptic se nahajajo južno od Sahare v širokem pasu od Senegala , Gambije in Sierre Leone na zahodu do Etiopije na vzhodu, na jugu do Demokratične republike Kongo in Kameruna . Isto ozemlje uporabljajo tudi prebivalci zahodne Sibirije. Vrtilna kolesa iz osrednjih regij Sibirije in Daljnega vzhoda pozimi v Indiji in jugovzhodni Aziji ter na južnih japonskih otokih. Majhen delež daljnovzhodnih ptic se seli v zahodne regije Aljaske .

Habitat

V obdobju gnezdenja naseljuje redke listavce ali mešane gozdove, bogate s starimi drevesi, kot so aspen , lipa ali breza . Pogosto se naseljuje na gozdnih jasah, obrobjih jase, gozdnih robov , v gozdnih nasadih in obalnih goščavah. Ne boji se ljudi in pogosto gnezdi v kultiviranih pokrajinah - sadovnjakih in parkih. Največ jih doseže na jugu gozdne cone in v gozdni stepi , kjer je pogosta; v večjem delu preostalega ozemlja je redko [5] . Odprta stepa in neprekinjeni gozd se izogibata. Pojavlja se tudi pri selitvi v bolj odprtih pokrajinah: na obdelanih njivah, travnikih, peščenih sipinah in prodnatih plažah. Na zimovališčih so habitati bolj raznoliki, vsekakor pa bogati z vrstami žuželk, s katerimi se ptica prehranjuje. Največjo prednost ima akacijeva savana .

Reprodukcija

Spinner blizu votline

V nasprotju z nekaterimi vrstami žoln, ki pozimi ne zapustijo gnezditvenega ozemlja, zvijači vsako leto oblikujejo nov par. Ptice se vračajo precej pozno, ko so drevesa že pokrita z mladim zelenjem - v drugi polovici aprila ali prvi polovici maja, odvisno od zemljepisne širine. Tako kot sorodniki tudi črvina gnezdi v prazninah starih dreves, vendar se zaradi šibkega kljuna sama votlina skoraj nikoli ne vdolbi, ampak zaseda že pripravljeno. To je lahko naravna niša v deblu ali pokvarjena veja drevesa, stara žolna žolna, pokvarjen drevesni panj, v nekaterih primerih pa luknja v steni stare lope ali podeželske hiše. Občasno z veseljem zasede umetne gnezdišča in hišice za ptice , občasno se naseli v brve morskih psov in obalnih živali na strmih bregovih in pobočjih stepskih jarkov. Dogaja se, da v okrožju vsa mesta že zasedajo drugi prebivalci, nato pa gramofon zavzame votlino, ki ji je všeč, in iz nje izžene lastnike. Med pticami, ki so v takih primerih prizadete, so rdečekrvnice , sive muharje in druge majhne gozdne ptice [5] . Zanimivo je, da sam brisalnik včasih na podoben način trpi zaradi vdora večjih ptic, na primer velikega pegastega žolna ali sirskega žolna . Najpogosteje se votlina nahaja na višini do 3 m od tal, lahko pa je tudi veliko višja - do 9 m [9] .

Vmešajte jajca

Moški išče prostor za prihodnje gnezdo. Ko je našel primerno votlino, glasno in dolgo kriči in kliče samico. Zgodi se, da v bližini ni proste samice, nato pa se samček po dnevu ali dveh preseli na drugo mesto in vse ponovi. Ko zasliši klic, se samica od daleč odzove z istim krikom in obe ptici se postopoma približata, dokler se ne srečata in parita nekje v zgornjem delu krošnje drevesa [9] . Ptice ne izgubljajo časa z urejanjem gnezda: stene votline se ne razširijo in vanj se ne doda dodaten material za gnezdenje. Ostanki starega gnezda in jajčne lupine pod drevesom pogosto pričajo o nekdanjih lastnikih. Sprva je na dnu niše lahko lesni prah, ki služi kot nekakšna posteljnina. Potomci se izležejo enkrat ali dvakrat na sezono, prve sklope v osrednji Rusiji običajno najdemo konec maja ali v začetku junija. Število jajc v sklopki se zelo razlikuje, najpogosteje pa od 7 do 10, v redkih primerih do 14 kosov. Pri prvih gnezditvah ptic, pa tudi v neugodnih letih število jajc v sklopki ne sme presegati 5 kosov. Jajca so bledo bela, velikosti 16–23 × 13–17 mm [5] . Ko se sklopka izgubi, samica spet odloži, vendar z manj jajčec.

Samica odloži eno jajce na dan v presledkih, inkubacija se običajno začne s predzadnjim jajčecem in traja 12-14 dni. Vodilno vlogo pri inkubaciji ima samica, ki jo občasno in za kratek čas zamenja samček. Rojstvo potomcev je asinhrono, zaradi česar sta lahko tako odrasla piščanca, sposobna preplezati stene votline, kot gola z zaprtimi slušnimi kanali hkrati v enem gnezdu [9] . V tesni votlini piščanci sedijo v piramidi proti sredini s kljuni, ki se odprejo, ko se jih starši dotaknejo [4] . Oba starša hranita piščance, izmenično prinašata hrano v golši v obliki kroglic, ki se nato povrnejo v kljun piščancev. V bližini votline se vrtinec obnaša previdno, skriva in se združuje na ozadju drevesnega lubja, ko se približajo plenilci. Konec junija - v začetku julija začnejo hrupni piščanci štrleti iz votline in po nekaj dneh v starosti 23-27 dni postanejo na krilu. Nekaj ​​dni po tem se zalege razpadejo in razpršijo [5] .

Črvnina dobi hrano na površini zemlje in uniči mravljišča

Prehrana

V času gnezdenja se črvina prehranjuje predvsem z majhnimi mravljami , med drugim s travo , rumeno zemeljsko , rdečo gozdno mravljo, pa tudi z različnimi vrstami iz rodov Lasius in Formica . Hkrati se črvina večinoma ne hrani z odraslimi, ampak z njihovimi ličinkami in lutkami. Druge skupine žuželk - listne uši , gosenice in hrošči ter rastlinska hrana - jagode in sadje, predstavljajo veliko manjši delež v prehrani. V iskanju hrane so ptice pogosto pozorne na vidne, svetle predmete - majhne kovinske predmete, koščke folije in plastike pogosto najdemo v želodcu.

Razvrstitev

Vrtec nominativnih podvrst
Podvrsta vrtljivega vratu J. t. himalajani

Navadni vrtec je ena od dveh vrst afriško-evrazijskega rodu Jynx , ki je razvrščen v monotipsko poddružino Jynginae [17] [18] . Poleg Jynx torquilla, vključuje tudi vrsta Jynx ruficollis , z Red- vratno vrtljivo pogoste v podsaharski Afriki [19] .

Podvrste

Intraspecifična variabilnost v vrtinčenju se kaže v različnih odtenkih splošne barve in podrobnostih vzorca, medtem ko se velikost ptic zanemarljivo spreminja [20] . Na podlagi tega različni avtorji razlikujejo od 4 do 7 podvrst te vrste. Po podatkih Mednarodne zveze ornitologov trenutno obstaja 6 podvrst [19] :

  • J. t torquilla Linnaeus, 1758 - nominativna podvrsta, ki naseljuje večino Evrope, z izjemo Sredozemlja , razširjena proti vzhodu do Urala in Kavkaza ; zime v Afriki in južni Aziji.
  • J. t sarudnyi Loudon, 1912 - Zahodna Sibirija od grebena Urala do Jeniseja ima svetlejše perje na trebuhu in manj črt na njem.
  • J. t chinensis Hesse, 1911 - razširjen v Sibiriji vzhodno od Jeniseja, pa tudi v severovzhodni in osrednji Kitajski , na Kurilskih otokih in Sahalinu [21] .
  • J. t himalayana Vaurie, 1959 - severozahodni Himalaji (od severa Pakistana vzhodno do indijske države Himachal Pradesh ); zime v gorskih dolinah.
  • J. t tschusii Kleinschmidt, 1907 - Južna Evropa: Korzika , Sardinija , Italija in vzhodna obala Jadrana , po možnosti tudi Iberski polotok in Grčija [21] ; zime v Afriki.
  • J. t mauretanica Rothschild, 1909 - Atlas v severozahodni Afriki [21] .

Nekateri raziskovalci ločijo rdečkasto vrtinčenje od Japonske kot ločeno podvrsto J. t. japonica , ki včasih vključuje tudi ptice s otoka Sahalin [21] . Vendar drugi avtorji menijo, da J. t. japonica in J. t. sarudnyi le z manifestacijami klinične variabilnosti nominativne podvrste in J. t. chinensis , ki svoje stališče motivira z dejstvom, da so v obeh primerih posamezniki zelo podobni ali enaki evropskim [8] .

Poglej tudi

Opombe (uredi)

  1. Koblik E. A, Redkin Ya. A., Arkhipov V. Yu. Seznam ptic Ruske federacije. - M.: KMK, 2006.- Str. 136
  2. Boehme R.L. , Flint V.E. Petjezični slovar imen živali. Ptice. Latinščina, ruščina, angleščina, nemščina, francoščina / pod skupno. ed. akad. V. E. Sokolova . - M .: Ruski jezik , RUSSO, 1994.- str. 198.- 2030 izvodov. -ISBN 5-200-00643-0 .
  3. ^ Richarz, Steinbach, 2001
  4. 1 2 3 Sauer, str. 146
  5. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Ryabitsev, str. 347-348
  6. Ivanov et al, str. 309-311
  7. 1 2 Mullarney, str
  8. 1 2 Winkler, Christie, 2002
  9. 1 2 3 4 5 Malchevsky, Pukinsky, str. 213
  10. 1 2 Stepanyan, str. 304-305
  11. Wryneck (Jynx torquilla) . British Birds . ARKive. Pridobljeno 7. novembra 2009. Arhivirano 10. aprila 2012.
  12. Busche, S.344-351
  13. Østergaard, 2003
  14. Rittmann, str. 25-28
  15. ^ Von Blotzheim, KM Bauer, 1980
  16. Murielle Mermod. Direction of autumn migration of the Wryneck (Jynx torquilla) in Europe . Division of Conservation Biology, Zoological Institute, University of Berne. Дата обращения: 7 ноября 2009. Архивировано 10 апреля 2012 года.
  17. Иванчев, 2005 , с. 281.
  18. De Pietri VL, Manegold A., Costeur L., Mayr G. A new species of woodpecker (Aves; Picidae) from the early Miocene of Saulcet (Allier, France) (англ.) // Swiss Journal of Palaeontology. — 2011. — Vol. 130 . — P. 307—314 . — doi : 10.1007/s13358-011-0021-8 .
  19. 1 2 Gill F., Donsker D. (eds.). Woodpeckers . IOC World Bird List (version 9.1) . Дата обращения: 6 февраля 2019.
  20. Иванчев, 2005 , с. 284.
  21. 1 2 3 4 Иванчев, 2005 , с. 285.

Литература

  • Иванов А. И., Козлова Е. В., Портенко Л. А., Тугаринов А. Я. Часть II // Птицы СССР. — М.Л. : Издательство АН СССР, 1953. — С. 309—311.
  • Иванчев В. П. Вертишейка Jynx torquilla Linnaeus, 1758 // Птицы России и сопредельных регионов. Том 6. Совообразные, Козодоеобразные, Стрижеобразные, Ракшеобразные, Удодообразные, Дятлообразные / отв. ред.: С. Г. Приклонский, В. П. Иванчев, В. А. Зубакин . — М. : Товарищество научных изданий КМК, 2005. — С. 284—297. — 487 с. — ISBN 5-87317-198-X .
  • Зауэр Ф. Птицы — обитатели лугов, полей и лесов. — М. : Астрель, 2002. — 286 с. — ISBN 5-271-03191-8 .
  • Мальчевский А. С., Пукинский Ю. Б. Птицы Ленинградской области и сопредельных территорий. — Л. : Издательство Ленинградского университета, 1983.
  • Рябицев В. К. Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири: Справочник-определитель . — Екатеринбург: Изд-во Урал. ун-та, 2001. — С. 347 —348. — 608 с. — ISBN 5-7525-0825-8 .
  • Степанян Л. С. Конспект орнитологической фауны России и сопредельных территорий. — М. : Академкнига, 2003. — 808 с. — ISBN 5-94628-093-7 .
  • Busche G. Passage migration of Wrynecks (Jynx torquilla) at the German Bight (Helgoland and Schleswig-Holstein) in the period 1965 – 1998 (англ.) // Vogelwarte. — 2004. — Vol. 42 , no. 4 . — P. 344—351 .
  • Glutz von Blotzheim UN, Bauer KM Handbuch der Vögel Mitteleuropas : [ нем. ] . — Wiesbaden : Aula-Verlag, 1980.
  • Mullarney K., Svensson L., Zetterström D., Grant PJ Birds of Europe : [ англ. ] . — United States : Princeton University Press, 2000. — С. 228. — 400 с. — ISBN 978-0-691-05054-6 .
  • Østergaard E. The Wryneck Jynx torquilla in Denmark, with special reference to the breeding population at Borris Hede 1970-2001 (англ.) // DOFT. — 2004. — Vol. 97 , no. 4 . — P. 303—311 .
  • Richarz K., Steinbach G. Steinbachs Naturführer. Landvögel: Erkennen und bestimmen : [ нем. ] . — Ulmer (Eugen), 2001. — 191 с. — ISBN 3800142686 .
  • Rittmann H. Breeding success of Wryneck (Jynx torquilla) during the last 40 years in Sweden (англ.) // Ornis svecica. — 2003. — Vol. 13 , no. 1 . — P. 25—28 .
  • Winkler H., Christie D. Family Picidae (Woodpeckers) // Handbook of the birds of the world : [ англ. ] / del Hoyo, J., Elliott, A., & Sargatal, J. (eds.). — Barcelona : Lynx Edicions, 2002. — ISBN 84-87334-37-7 .

Ссылки